Styrketräning = fettförbränning?

Det finns oändligt många former av fysisk träning, och all typ av fysisk aktivitet är bra – men vad är det som gör styrketräning extra bra? Som rubriken förtäljer förespråkar jag styrketräning om målet är att bränna fett, och jag ska berätta varför.

När du försätter kroppen i ett kaloriunderskott, alltså äter mindre än du gör av med, kommer kroppen att börja ta av den lagrade energin som finns i din kropp. Detta är, som bekant, fett. Fett är dock inte den enda energikällan som kroppen hämtar energi från, utan kroppen hämtar även energi från muskler. Muskler är något vi gärna behåller under viktnedgång, eftersom det i de allra flesta fall är fettet vi vill bli av med. Ni har aldrig hört talas om någon som gått på diet med syfte att förbränna muskler? Nej, inte jag heller.

För att undvika att vi blir av med muskler men samtidigt effektiviserar förbränningen av fett, så måste vi stimulera den muskelmassa vi har. På så vis signalerar vi till kroppen att vi behöver muskelmassan och att den minsann får förbränna kroppsfett istället.

Om du endast ligger på ett kaloriunderskott utan att stimulera musklerna med styrketräning så skulle viktnedgången kunna se ut som följande:

Vikttapp: 10 kg
Förlorad fettmassa: 6 kg

Förlorad muskelmassa: 4 kg

Om du däremot styrketränar och stimulerar musklerna på ett underskott, skulle viktnedgången istället kunna se ut såhär:

Vikttapp: 10 kg
Förlorad fettmassa: 8,5 kg

Förlorad muskelmassa: 1,5 kg

Vi kommer alltid att tappa lite muskelmassa på kaloriunderskott oavsett om vi styrketränar eller inte, men om vi styrketränar så ser vi till att kroppen tar så mycket som möjligt från fettdepåerna och mindre från muskelmassan.

Styrketräning behöver nödvändigtvis inte utföras på ett gym, utan kan göras hemma med tämligen simpel utrustning.

Go lift some!

/ Martin


Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkedln

Fettförbränningsbibeln

 

Känner du dig vilse i en djungel av dieter och viktnedgångsmedtoder?

I denna bok får du en tydlig förståelse för hur fettförbränning fungerar, enkelt, pedagogiskt och med handfasta tips på hur du kan effektivisera din fettförbränning.

Din E-bok är skickad till din mejl

Fettförbränningsbibeln

Känner du dig vilse i en djungel av dieter och viktnedgångsmedtoder? I denna bok får du en tydlig förståelse för hur fettförbränning fungerar, enkelt, pedagogiskt och med handfasta tips på hur du kan effektivisera din fettförbränning.