Hur viktig är god sömn för dina resultat?

Sömnen är något som alltför många människor underskattar. Under sömnen reparerar sig kroppen, och hjärnan får vila från de vakna timmarnas flöde av information samt fysiska, mentala och emotionella påfrestningar. Sömnen är otroligt viktig, inte bara för vår mentala prestationsförmåga, utan även för att hålla oss i fysiskt god form.

I en studie fick två grupper av människor, bestående av både män och kvinnor, gå på kaloriunderskott under 8 veckors tid. Den ena gruppen fick sova lika många timmar som de brukade, medan den andra gruppen fick sova en timme mindre än de brukade, fem dagar i veckan.

Det man fann efter 8 veckor var att bägge grupper hade gått ner lika mycket i vikt. Det fanns dock en skillnad mellan grupperna: För den grupp som fick sova ”som vanligt” bestod viktförlusten till 83 % av fett. För gruppen som sov mindre var fettförlusten endast 58 %. Deltagarna som inte fått sova tillräckligt hade alltså förlorat betydligt mer muskelmassa än de som fick sova ut.

Sömnens inverkan på kroppens förmåga att bränna fett är med andra ord tämligen fundamental. Inte bara fysiskt, utan även mentalt och emotionellt – om vi fått tillräckligt med sömn är vi mer motståndskraftiga att stå emot vardagens frestelser, vi är mer aktiva och hanterar stress betydligt bättre.

För att optimera din sömn finns det saker du kan göra. Du behöver inte börja med alla på en gång, men testa att introducera en eller två av dessa i din dags- eller kvällsrutin redan idag.

  1. Var aktiv under dagen.
  2. Undvik stimulantia och alkohol.
  3. Ha god sömnhygien.
  4. Undvik blått ljus minst 1 h innan sovdags.
  5. Skapa en rutin för när du går och lägger dig och när du går upp.

God natt!

/ Martin

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkedln

Fettförbränningsbibeln

 

Känner du dig vilse i en djungel av dieter och viktnedgångsmedtoder?

I denna bok får du en tydlig förståelse för hur fettförbränning fungerar, enkelt, pedagogiskt och med handfasta tips på hur du kan effektivisera din fettförbränning.

Din E-bok är skickad till din mejl

Fettförbränningsbibeln

Känner du dig vilse i en djungel av dieter och viktnedgångsmedtoder? I denna bok får du en tydlig förståelse för hur fettförbränning fungerar, enkelt, pedagogiskt och med handfasta tips på hur du kan effektivisera din fettförbränning.